Orgel kerk Sint-Joris

Beschrijving

Vóór de Eerste Wereldoorlog was er een orgel aanwezig van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade), gebouwd tussen 1843 en 1865. Het is niet bekend of het een volledig nieuw instrument betrof. Het werd vernield in 1914. In 1929, na de heropbouw van de kerk, werd een klein occasie-orgel geplaatst, dat voordien (tussen 1921 en 1929) dienst had gedaan in Boezinge. Het had 1 klavier en slechts 3 registers; over de oorspronkelijke bouwer en herkomst zijn geen verdere gegevens bekend. Dit orgel is nog zichtbaar op de fotografische opname door het KIK (1968), kort vóór de plaatsing van het nieuwe orgel. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1970. Uitbreiding met tweede klavier door Philippe Busschaert (Kortrijk) in circa 1988.

Bron: Roose, P. Orgel kerk Sint-Joris