Orgel kerk Sint-Niklaas

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie Veurne (Veurne)

Uitgebreide fiche Veurne08_VEURNE_Sint_Niklaas.pdf (892.79KB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Niklaas

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Niklaas

Beschrijving

Het instrument, van Fr. Loncke, en de orgelkast, van Al. Desaever, dateren van 1897-98. In 1917 werd, uit voorzorg tegen het eindoffensief in WO I, het orgel door Fr. Vos gedemonteerd en in veiligheid gebracht; hij heeft eveneens het orgel na de oorlog heropgebouwd. Dezelfde orgelbouwer voerde in 1932-33 herstellingwerken uit en bracht tevens wijzigingen toe aan het orgel. In het begin van WO II werd de kerk getroffen en leed het orgel ernstige schade. Een herstelling, opnieuw vergezeld van wijzigingen, werd uitgevoerd door Jos. Loncke, in 1943. Het orgel werd in 1998 gerenoveerd door de firma Loncke (Zarren). Deze werken leidden niet tot een bevredigend resultaat. Besprekingen worden gevoerd om het orgel op een degelijke manier te herwerken.

Bron: Roose, P. Orgel kerk Sint-Niklaas