Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie Veurne (Veurne)

Uitgebreide fiche Veurne12_WULVERINGEM_Onze_Lieve_Vrouw.pdf (3.53MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Beschrijving

De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend; sommige organologen denken aan J.-J. Van der Haeghen (Rijsel) als mogelijke bouwer; het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. Kort ná 1802: levering van enkele nieuwe spelen door R. Germain (Ieper); volgens een archiefnotitie zou er pijpwerk geroofd zijn "door de troepen tijdens de fransche omwenteling". In 1823-24: levering van 3 registers door Ph. Liem (Izenberge) en verder onderhoud tot 1850. In 1843-45: diverse werken door S.-G. Hooghuys (Brugge). In 1852, 1866 en 1883: werken door P. Loncke (Hoogstade), en 1901 door Fr. Loncke (Esen). 1911-12: ombouw door M. Delmotte (Doornik). 1930: nazicht instrument en plaatsing electro-ventilator door J. Anneessens (Menen) In 1972: totale renovatie door Loncke en Zonen.

Bron: Roose, P. Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)