Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Geit)

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Voorgeschiedenis: In 1865 werd een orgel geplaatst, afkomstig uit de kerk van Heule; over dit orgel zijn geen gegevens bekend (in Heule was in 1819 een nieuw orgel gebouwd). Praktisch al het aanwezige materiaal lijkt van eind 19de eeuw te zijn, dus het is niet onwaarschijnlijk dat er reeds vóór 1914-18 verbouwingen geschiedden. Het orgel deelde in de schade van WO I; over herstellingen zijn geen gegevens bekend. In een werklijst van orgelbouwer Jos Loncke van 1937 staat vermeld dat hij het orgel in Hooglede St.-Jozef eerlang zou herstellen. Het huidige instrument is niet gesigneerd. Het is een hybridisch samenraapsel van elementen uit verschillende periodes.

Bron     : Roose, P. Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Geit)