Orgel kerk Sint-Petrus (Emelgem)

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie Izegem (Izegem)

Uitgebreide fiche Izegem02_EMELGEM_Sint_Petrus.pdf (5.14MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieters

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Pieters

Beschrijving

De kerk bezat reeds van in het begin der 17de eeuw een orgel; het werd in 1638 hersteld door Lowys Medaert uit Roeselare. Het huidige orgel was in oorsprong een werk van Dominicus Berger (Brugge), met een meubel van P.J. Vuylsteke (Ingelmunster); het bouwjaar is 1777-1778. Een ingrijpende renovatie en vergroting had plaats in 1883, door Philippus Forrest (Roeselare). Herstellingen door Jules Anneessens (Menen) in 1924, en plaatsing electro-ventilator (tweedehands) in 1933. Het orgel liep enige schade op bij de kerkbrand van 6 februari 1954. Totale renovatie door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) in 1970.

Bron: Roose, P. Orgel kerk Sint-Petrus (Emelgem)