Orgel kerk Sint-Eligius

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Eligius

Beschrijving

Vóór 1940 was er een orgel aanwezig, waarvan auteur en bouwjaar onbekend blijven; het was tijdens WO I beschadigd en werd in 1921 hersteld door Jules Anneessens (Menen). Dezelfde orgelbouwer plaatste in 1931 een electro-ventilator. Dit orgel werd vernield bij de eerste beschietingen in WO II. In 1942 werd een nieuw orgel geleverd door Bernard Pels (Alkmaar en Lier), gefinancierd door het fonds voor oorlogsschade; dit instrument ging op zijn beurt verloren in de kerkbrand van 1953. Vandaag is er slechts een electronium in gebruik.

Bron     : Roose, P. Orgel kerk Sint-Eligius
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed