Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Lichtervelde (Lichtervelde)

Uitgebreide fiche Lichtervelde_LICHTERVELDE_Sint_Jacob.pdf (92.33KB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Decanale kerk Sint-Jacob de Meerdere

Beschrijving

Rond 1710 plaatste Jacobus Van Eynde (Ieper) hier een oud orgel dat afkomstig was uit de Sint-Annakerk in Brugge. Het is niet bekend of dit instrument nog aanwezig was bij de dynamitering in 1918; alles wat zich onder de toren bevond werd toen vernield. In 1914 had M. Delmotte (Doornik) nog een voorstel ingediend tot reparatie van het instrument; dit werk werd niet uitgevoerd (althans niet door Delmotte). Het huidige orgel werd gebouwd door Jules Anneessens (Menen) kort na 1922-23. Later onderhoud door Paul Andriessen (Menen).

Auteurs: Fauconnier, Antoine & Roose, Patrick