Orgels kerk H. Kruisverheffing (Beveren)

Beschrijving

Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890. Tijdens WO I werd het metalen pijpwerk opgeëist door het Duitse leger; de kast en mechaniek bleven ter plaatse maar werden (met de kerk) zwaar beschadigd tijdens het eindoffensief. In 1925-26 werd het orgel hersteld door Victor van de Loo en van nieuw pijpwerk voorzien; terzelfdertijd werd een nieuwe orgelkast gemaakt. In 1931 volgden diverse werken door Jules Anneessens. In 1952: ombouw door Jos Loncke (Esen). In 1983: nieuwe ombouw door Jean Bruggeman (Moeskroen). In het koor staat een klein orgel door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) uit 1976. Het was gemaakt voor de parochiekerk van Moeskroen-Le Tuquet; het werd door orgelbouwer Jean Bruggeman overgenomen en in Roeselare-Beveren geplaatst.

Bron     : Roose, P. Orgels kerk H. Kruisverheffing (Beveren)