Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

In de voorlopige kerk werd in 1868 door Leonard Lovaert (Gent) een klein occasieorgel geplaatst, onder advies van pastoor J.A. Clarysse. Het is niet bekend of dit orgel naar de nieuwe kerk werd overgebracht, en evenmin wat er mee gebeurde na de bouw van het nieuw orgel in 1883. Het oorspronkelijk instrument van het huidige orgel was van Jacobus Philippus Forrest (Roeselare) en de kast van Cl. Carbon (Roeselare) uit 1882-83. Tot 1900 werd het onderhoud verzorgd door Forrest. In 1912 gebeurt een herstelling door Oscar Anneessens. Wegens dreigend gevaar van vernieling in WO I, werd het orgel in 1917 deels gedemonteerd en met de andere kunstvoorwerpen naar Gent gebracht; in 1920 heropgebouwd in Roeselare door Oscar Anneessens. In 1956 werken door Jos Loncke (Esen). In 1961, totale transformatie door J. Klais (D – Bonn).

Bron: Roose, P. Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw