erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
9216
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9216
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve verdieping afgedekt met een zadeldak, uit de 19de eeuw. Gecementeerde voorgevel gemarkeerd door licht uitspringend linker hoekrisaliet. Horizontale geleding door middel van imitatiebanden op de begane grond, doorlopende lekdrempels der getoogde vensters, vlakke cordon onder de rechthoekige mezzaninovensters en de gekorniste kroonlijst met tandlijst. Bel-etage geaccentueerd door licht uitspringende venstertravee; vensters in een geriemde omlijsting met oren en diamantkopsleutel; spiegelversiering op de penanten. Twee linker traveeën van de begane grond zijn verbouwd. Lagere bijbouw rechts van één travee met mansardedak en dakvenster.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9216 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.