Orgel kerk Sint-Michiel

Beschrijving

De Sint-Michielskerk heeft een rijke orgelgeschiedenis achter de rug. Reeds vóór de beeldenstorm waren er twee orgels aanwezig. Bekende orgelmakers worden aangetroffen: Geeraert Medaert (17de eeuw), Toussaint Durant (1729), de familie Berger (2de helft 18de eeuw). Minder bekende namen in de 19de eeuw zijn Huyghebaert en Ureel. Daarna volgt Ph. Forrest; ondanks diens faam wordt in 1886, bij de realisatie van een nieuw orgel in romantische stijl, de opdracht niet aan hem gegeven maar aan de lokale (en geprotectioneerde) orgelbouwer Louis Demazière. Probleemloos functioneerde het orgel niet, want tot tweemaal toe liet men het wijzigen: in 1920 door J. Anneessens (bij de hermontage na de Eerste Wereldoorlog) en in 1955 door P. Anneessens. Een totale vernieuwbouw had plaats in 1999-2000: de Nederlandse firma Pels en Van Leeuwen herwerkte de oude oude onderdelen tot een groot modern concertinstrument.

Auteurs: Roose, Patrick