Orgel kapel van het Klein Seminarie

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Roeselare (Roeselare)

Uitgebreide fiche Roeselare13_ROESELARE_Klein_Seminarie.pdf (6.65MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Klein Seminarie en kerk

Beschrijving

Over de ongetwijfeld interessante geschiedenis van de orgels in de kapel is weinig geweten: we moeten het stellen met een foto van vóór de vernieling in 1918. Het betrof een 18de-eeuws orgelmeubel, maar aangaande het instrument zelf weten we enkel dat rond 1750 A.J. Berger er gewerkt heeft (nieuwbouw?). Rond 1840 werd het instrument gerenoveerd door Pierre van Peteghem. In 1910 werd een nieuw instrument geplaatst in de oude kast door J. Anneessens. Dit alles werd vernield in 1918. In 1919 leverde J. Anneessens een occasie-orgel. Het werd in 1953 vervangen door een nieuw orgel van Jos. en P. Loncke.

Auteurs: Roose, Patrick