Orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikheren

Beschrijving

In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. Na diverse kleinere herstellingen door de familie Delhaye (Antwerpen), was het J. Merklin (Elsene) die aanzienlijke wijzigingen uitvoerde. Ook de orgelbouwers Dryvers en Kerkhoff lieten hun sporen na. De laatste transformaties dateerden van 1943 en 1963 en waren het werk van de firma Van de Loo (Leuven). Als bekroning van de algehele restauratie van het kerkgebouw werd in de jaren 2002-2005 het orgel gereconstrueerd naar zijn toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).

Bron: Roose P.: Orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikheren