Orgel kerk Sint-Martinus

Beschrijving

Er wordt verondersteld dat er reeds van in de 16de eeuw een orgel aanwezig was. In 1753 werd een nieuw orgel gebouwd door P.J. de Ryckere. Het oude orgel werd verkocht aan de kerk van Dentergem. In 1864-1868 wordt een nieuw orgel geplaatst door M. van Peteghem; priester-architect J. Clarysse was raadgever. Ook het oude orgel van 1753 kreeg nog een tweede bestemming, in de nieuwe kerk van Rumbeke-Beitem (aldaar vernield in de Eerste Wereldoorlog). Na 1868 was het L.-B. Hooghuys die voor het verder onderhoud instond, en daarna Ph. Forrest. In 1889, na een verbouwing van de kerk, werd het orgel, dat achteraan in de kerk stond, naar voor gebracht. Dit orgel werd met de kerk vernield in de Eerste Wereldoorlog. In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.

Auteurs: Roose, Patrick