Orgel kerk Sint-Amandus

Beschrijving

Over de geschiedenis van de orgels vóór 1931 is zo goed als niets bekend. Vermoedelijk als gevolg van oorlogsschade werd het orgel circa 1920 door J. Anneessens (Menen) hersteld. In 1931 was een nieuw doksaalorgel gebouwd door J. Anneessens (Menen) dat al meteen in de kerkbrand van 1935 verloren ging. Volgens zijn werklijst had J. Anneessens voordien reeds een koororgel geplaatst in deze kerk; ook dit orgel ging verloren in de brand. In 1937 bouwde J. Anneessens andermaal een nieuw orgel. Tijdens bombardementen van de Duitse invasie in mei 1940 liep dit orgel schade op; het werd vervolgens hersteld naar zijn oorspronkelijke toestand. Gespreid over een termijn van 10 jaar, krijgt het orgel heden (2011) een grondige revisie door de firma Andriessen (Menen).

Bron: Roose, P. Orgel kerk Sint-Amandus