Orgel kerk Sint-Martinus

Beschrijving

Over voormalige orgels van Aarsele zijn nagenoeg geen gegevens voorhanden. In 1878 werd een nieuwe (?) blaasbalg gemaakt door Louis Lovaert (Gent). In 1914 was Frederik Loncke (Esen) bezig met de opbouw van een orgel, doch hij moest ijlings op de vlucht door de inval van de Duitsers; het orgel diende onvoltooid achtergelaten te worden. In 1926 werden herstellingen uitgevoerd door Jules Anneessens (Menen); tevens plaatste hij een electro-ventilator. In mei 1940, door gevechten bij de Duitse inval, raakte de kerk (en het orgel) beschadigd en vervuild. Pas in 1948 werden substantiƫle herstellingen uitgevoerd, door Paul Anneessens (zoon van Jules). In 1958 werd een nagenoeg nieuw orgel gebouwd door Jozef Loncke & Zonen (Esen); er werd een hoeveelheid materiaal uit het vorige orgel hergebruikt.

Bron: Roose, P. Orgel kerk Sint-Martinus
Auteurs: Roose, Patrick