Orgel kerk Sint-Brixius

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Ooigem (Wielsbeke)

Uitgebreide fiche Wielsbeke01-OOIGEM,StBrixius.pdf (2.94MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sint-Brixiuskerk

Beschrijving

Er zou reeds van in de 17de eeuw een orgel aanwezig geweest zijn.In 1806-1808 werd een orgel geleverd door de Gentse orgel¬makers Van Peteghem. Het instrument werd grondig hersteld (en gewijzigd?) door Ch.-L. Van Houtte (Vichte) in 1834. Een groot onderhoudswerk werd uitgevoerd door diens zoon Fr. Van Houtte (Waregem) in 1868. Het orgel werd beschadigd in de Eerste Wereldoorlog; de orgelkast - waarop naar verluidt de jaartallen 1657 en 1781 voorkwamen - zou (geheel?) verloren gegaan zijn. In 1930 werden herstellingen uitgevoerd door J. Anneessens (Menen). Er was schade door een beschieting in mei 1940. Blijkens een foto van 1944 was de orgelkast nog behouden, maar ze werd uiteindelijk toch verwijderd bij de bouw van het nieuwe orgel in 1947. In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorig orgel.

Auteurs: Fauconnier, Antoine & Roose, Patrick