Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Beschrijving

Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye (Gent/Antwerpen) was. In het begin van de 19de eeuw verbouwden de gebroeders Van Peteghem (Gent) het instrument, vermoedelijk naar de huidige (gereconstrueerde) gestalte. Rond 1850 herplaatste L.B. Hooghuys (Brugge) het orgel in de gerenoveerde kerk. In 1959 werd het orgel totaal gemoderniseerd door de firma Loncke (Esen) en boven het doksaal opgehangen. In de periode 2009-2011 had een restauratie-reconstructie plaats, waarbij zowel het Delhaye-materiaal als de Van Peteghem-inbreng geïntegreerd en geoptimaliseerd werden.

Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine