Orgels kerk Sint-Lambertus

Beschrijving

• Doksaalorgel: Het instrument is gesigneerd "Orgue construit par L. Vandeplas facteur d'orgues et clerc-organiste de cette église 1882". Deze zo goed als onbekende orgelbouwer herbruikte hierbij materiaal van het orgel uit de oude kerk, dat naar constructie-eigenschappen te oordelen mogelijks een werk was van de orgelmakers Delhaye uit Antwerpen. De laatste herstellingswerken zijn van H. Van de Loo (Leuven), 1948. Het orgel, dat al van rond 1960 onbespeelbaar was, is na de ingebruikname van respectievelijk een electronium en een koororgel (1994, zie verder) op het doksaal blijven staan. Een gedeelte van de inhoud is verwijderd.
  • Koororgel: Het orgel was in 1904 gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer P.J. Adema voor de (in 1986 afgebroken) kapel van het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in Amsterdam. Het werd vervolgens als occasie-instrument verkocht en in 1994 door orgelbouwer S. de Wit (Nieuw-Vennep) in Heverlee geplaatst.