Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Voorgeschiedenis:

In of kort voor 1824 was een nieuw orgel gebouwd door Jeremias Delmotte (Otegem). In 1870-1872, na de voltooiing van de nieuwe kerk, werd een orgel gebouwd door L.-B. Hooghuys (Brugge). De kerktoren, inclusief orgel, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest, op 17 oktober 1918.

Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens (Menen).

Huidig orgel:

Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij herbruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neo¬gotisch meubilair (dat in deze kerk aanwezig was?). Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.