Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Avelgem
Deelgemeente Waarmaarde
Straat
Locatie Waarmaarde (Avelgem)

Administratieve gegevens

Uitgebreide fiche Avelgem05-WAARMAARDE,OLVrouw.pdf (5.92MB)

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Eligius

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voorgeschiedenis:

Over voormalige orgels is niets bekend. In 1818 werd een doksaal gebouwd. In het midden van de 19de eeuw werd een orgelist betaald, wat betekent dat er toen een orgel aanwezig was.

Huidige orgels:

  • Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. In 1940 (bij de Duitse invasie) werd het instrument zwaar beschadigd; het werd naar het atelier van Anneessens overgebracht en hersteld. Volgens een bepaalde bron zou het orgel aanvankelijk vooraan in de kerk gestaan hebben, en pas na 1940 op het doksaal geplaatst zijn. Dit orgel is buiten gebruik sinds ongeveer 1975.
  • Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst. De oorspronkelijke bouwer van het instrument is een lid van de orgelbouwersfamilie Hooghuys (vermoedelijk Louis-Benoit), te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Dit orgel is afkomstig uit de kapel van de zusters Maricolen te Loppem. Wegens afbraak van de kapel werd het orgel in 1979 overgenomen door de firma 'Loncke Orgelbouw' die het totaal renoveerde en het tijdelijk in de kerk van Ninove plaatste; dezelfde firma herplaatste het in Waarmaarde in 1981.

Bron: -

Auteurs: Fauconnier, Antoine & Roose, Patrick

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius

O.L.Vrouwstraat zonder nummer, Avelgem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.