erfgoedobject

Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
92262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorgeschiedenis:

Over voormalige orgels is niets bekend. In 1818 werd een doksaal gebouwd. In het midden van de 19de eeuw werd een orgelist betaald, wat betekent dat er toen een orgel aanwezig was.

Huidige orgels:

  • Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. In 1940 (bij de Duitse invasie) werd het instrument zwaar beschadigd; het werd naar het atelier van Anneessens overgebracht en hersteld. Volgens een bepaalde bron zou het orgel aanvankelijk vooraan in de kerk gestaan hebben, en pas na 1940 op het doksaal geplaatst zijn. Dit orgel is buiten gebruik sinds ongeveer 1975.
  • Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst. De oorspronkelijke bouwer van het instrument is een lid van de orgelbouwersfamilie Hooghuys (vermoedelijk Louis-Benoit), te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Dit orgel is afkomstig uit de kapel van de zusters Maricolen te Loppem. Wegens afbraak van de kapel werd het orgel in 1979 overgenomen door de firma 'Loncke Orgelbouw' die het totaal renoveerde en het tijdelijk in de kerk van Ninove plaatste; dezelfde firma herplaatste het in Waarmaarde in 1981.

Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.