erfgoedobject

Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

bouwkundig element
ID
92274
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92274

Beschrijving

Voorgeschiedenis. In 1904 plaatste S. Van Bever hier tweedehands een orgel (zonder de orgelkast), afkomstig was uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). Ook Van Bever voerde wijzigingen door, bij de overplaatsing en heropbouw in Stasegem. Een nieuwe eiken kast was gemaakt door de lokale schrijnwerker Verlinden. In 1924 werden werken uitgevoerd door J. Anneessens. Een herstelling had plaats door J. Loncke, in 1947. In 1968 werd het orgel getransformeerd door H. Laureys; de orgelkast verdween en het pijpwerk werd in open opstelling geplaatst.

Huidige toestand. In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing. Nota: Het Laureys-orgel is na 1994 op het doksaal blijven staan; alle oud materiaal dat bruikbaar was voor het nieuwe koororgel werd er uit genomen.


Auteurs: Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Parochiekerk Sint-Augustinus


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92274 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.