Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Beschrijving

Hoewel er geen archivalische bewijzen voorhanden zijn, wordt algemeen aangenomen dat het orgel een werk is van C. Cacheux; alle constructie-eigenschappen verwijzen naar deze orgelmaker uit Frans-Vlaanderen. Het enige wat uit archiefonderzoek kon achterhaald worden is dat dit orgel, in 1736, niet gebouwd zou zijn voor de parochiekerk maar voor het kasteel Schiervelde (Van der Gracht) in Hulste. Naderhand zou het dan aan de kerk geschonken zijn. Volgens een inscripie in de orgelkast heeft Ch.-L. van Houtte (Waregem) aan het orgel gewerkt (dit moet gesitueerd worden tussen 1843 en 1865). Op de kast was een naamplaatje gespijkerd van J. Anneessens (Menen); het is niet precies bekend welke werken hij uitvoerde. Het orgel werd geheel gerestaureerd door Jan Lapon. De werken werden aangevat in 2000, maar dienden gedurende meerdere jaren geschorst te worden omdat eerst aan dringende problemen met het kerkgebouw (verzakking) moest verholpen worden. De werken werden uiteindelijk februari 2007 opgeleverd.

Auteurs: Roose, Patrick