Orgel parochiekerk Sint-Cornelius

Beschrijving

In 1788 werd in Aalbeke een nieuw orgel geplaatst (de naam van de bouwer is niet bekend); dit ging meteen verloren toen de Franse Republikeinen in 1794 de kerk in brand staken. In 1824 werd een nieuw orgel gebouwd door P.J. de Volder (Gent). Over de verdere geschiedenis is weinig bekend, behalve dat er onderhoudswerken plaats vonden door Delmotte (Doornik) in de jaren 1860-1870, en na de Eerste Wereldoorlog door J. Anneessens (Menen); in 1936 reviseerde hij het instrument en plaatste een electro-ventilator; Anneessens bleef hier actief tot minstens 1947. Na een brand in 1993 was het orgel beschadigd. Het werd daarna, in 1995, totaal omgebouwd door J. Bruggeman (Marke). Er is een kleine hoeveelheid oud pijpwerk aanwezig dat nog van het De Volder-orgel kan afkomstig zijn.