Orgel parochiekerk Sint-Eutropius

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Heule (Kortrijk)

Uitgebreide fiche Kortrijk07-HEULE,StEutropius.pdf (3.12MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Eutropius

Beschrijving

In 1867 bouwde Ph.J. Forrest (Geluveld) een nieuw groot orgel in romantische stijl. In 1928 herstelde J. Anneessens (Menen) het instrument (o.m. van oorlogsschade) en plaatste een electro-ventilator. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het orgel beschadigd in het bombardement van 21 juli 1944. In januari 1954 werd het orgel gedemonteerd door P. Anneessens en in de brandweerkazerne opgeborgen; het had intussen veel geleden door vocht en water. Omdat het Forrestorgel onherstelbaar werd geacht, werd in 1969 een nieuw orgel gebouwd door G. Delmotte; hierbij kon een hoeveelheid van het Forrest-pijpwerk herbruikt worden. Dit orgel is reeds zwaar in verval.

Bron: --