erfgoedobject

Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

bouwkundig element
ID
92286
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92286

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorgeschiedenis:

In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.

Tijdens het eerste bombardement (april 1944) op de stad Kortrijk werd het orgel zwaar beschadigd. Uit een schade-opmeting door J. Anneessens blijkt dat het orgel niet helemaal vernield was. Het werd vervolgens door Anneessens gedemonteerd (en opgeslagen?); het werd evenwel nooit meer wederopgebouwd. Het instrument paste overigens niet meer in de nieuwe kerk van 1954, noch qua stijl noch qua omvang.

Toen de Karmelieten in 1995 Kortrijk verlieten, werd hun kloosterkerk (Sint-Jozef) overgenomen door de H. Hartparochie, die de naam van de kerk wijzigde in "Heilige Damiaan". De oude voorlopige zaal-kerk die de H. Hartparochie voordien gebruikte, werd uit gebruik genomen en het kleine positief-orgel dat daar in 1975 was aangekocht werd in 1995 doorverkocht aan de Koksijdse kerk O.-L.-Vrouw-der-Duinen (waar het in de weekkapel geplaatst werd).

Huidig orgel: Auteur instrument: St. Schumacher (Eupen) Bouwjaar: ca 1985


Bron     : --
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92286 (Geraadpleegd op )