Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat
Locatie Kortrijk (Kortrijk)

Administratieve gegevens

Uitgebreide fiche Kortrijk11-KORTRIJK,HDamiaan.pdf (6.46MB)

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Karmelietenklooster, kloostercomplex met kloosterkerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voorgeschiedenis:

In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.

Tijdens het eerste bombardement (april 1944) op de stad Kortrijk werd het orgel zwaar beschadigd. Uit een schade-opmeting door J. Anneessens blijkt dat het orgel niet helemaal vernield was. Het werd vervolgens door Anneessens gedemonteerd (en opgeslagen?); het werd evenwel nooit meer wederopgebouwd. Het instrument paste overigens niet meer in de nieuwe kerk van 1954, noch qua stijl noch qua omvang.

Toen de Karmelieten in 1995 Kortrijk verlieten, werd hun kloosterkerk (Sint-Jozef) overgenomen door de H. Hartparochie, die de naam van de kerk wijzigde in "Heilige Damiaan". De oude voorlopige zaal-kerk die de H. Hartparochie voordien gebruikte, werd uit gebruik genomen en het kleine positief-orgel dat daar in 1975 was aangekocht werd in 1995 doorverkocht aan de Koksijdse kerk O.-L.-Vrouw-der-Duinen (waar het in de weekkapel geplaatst werd).

Huidig orgel: Auteur instrument: St. Schumacher (Eupen) Bouwjaar: ca 1985

Bron: --

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13, Kortrijk (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92286 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.