Boerenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis, gelegen op de plaats van de oude pastorie. De oudste pastorie lag in de laagte tussen het huidige kerkhof en de tiendschuur. In 1788 wordt een nieuwe pastorie gebouwd op de Speelheuvel, bij de kerk. Het was een classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zaldeldak. Van dit gebouw rest alleen een dienstgebouw, rechts aanleunend bij de huidige woning.

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak; de benedenverdieping van het woonhuis heeft een oudere kern (eerste helft van de 19de eeuw?); het bijgebouw rechts geeft waarschijnlijk het oorspronkelijk volume en dakhelling (Vlaamse pannen) van het hele gebouw aan; de oorspronkelijke gevelhoogte wordt ook aangeduid door de baksteenfries met dropmotief. Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen. Links werd in een recentere periode, een tweede, eveneens lager gedeelte gebouwd, op de sluitsteen van de poort gedateerd 1894. Dit jaartal geeft tevens de verhoging van het woonhuis en de aanpassingen van de muuropeningen aan. Getoogde, bakstenen vensters, beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur onder hardstenen latei. In elk bijgebouw een bakstenen korfboogpoort, de linker poort met op de sluitsteen het opschrift MM/ SM/ 1894.

• CHRISTOFFELS H., Gellik 1830-1930,