Orgel begijnhofkerk Sint-Mattheus

Beschrijving

De bouwer van het oorspronkelijk orgel is onbekend. Door orgelhistoricus A. Deschrevel werd het instrument toegeschreven aan de orgelmakers Medaert uit Roeselare; deze hypothese dient niet a priori uitgesloten te worden. Als bouwjaar staat 1678 op de orgelkast gesculpteerd.

In de jaren 1785-1787 vond een ingrijpende renovatie plaats, toe te schrijven aan de orgelmakers De Rijckere (Kortrijk).

Het orgel werd in 2000-2003 gerestaureerd met de premie van de Vlaamse Overheid. Ontwerper was Gabriƫl Loncke (Overmere) en de werken werden uitgevoerd door Pels-D'Hondt Orgelbouw (Herselt).

Bron     : --