Orgel kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Beschrijving

De bouwer van het oorspronkelijk orgel is P.-J. de Rijckere (Kortrijk); de orgelbouwer leverde behalve het instrument ook de orgelkast (wat zeer ongebruikelijk is). Het bouwjaar is 1752-1755. Het instrument werd zwaar beschadigd door Franse revolutionairen in 1794; het orgel is daarna vermoedelijk lange tijd ongebruikt gebleven. In 1854-1855 vond een herstelling plaats door Maximilien van Peteghem (Gent). In 1887 werd in de oude orgelkast een totaal nieuw instrument geplaatst door P. Schyven uit Brussel-Elsene.