Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Rollegem
Straat
Locatie Rollegem (Kortrijk)

Administratieve gegevens

Uitgebreide fiche Kortrijk34-ROLLEGEM.pdf (838.04KB)

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Antonius abt

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Antonius abt

Deze bescherming is geldig sinds 18-01-1974.

Beschrijving

A. Orgel op het doksaal

Een voormalig orgel is waarschijnlijk verloren gegaan in de brand van 1903. In 1908 werd een nieuw orgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). J. Anneessens (Menen) voerde herstellingen uit in 1933 en plaatste een electro-ventilator in 1938. In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel (zie verder).

B. Koororgel

In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt. Toen J. Bruggeman (Marke) in 1992 een nieuw orgel bouwde in Anzegem, nam hij het Loncke-positief over, met uitzondering van het pijpwerk (dat vervolgens in het nieuwe Anzegemse orgel verwerkt werd).

In 1992 werd dit positief (uit Anzegem) aangekocht door de Kerkfabriek van Rollegem. J. Bruggeman plaatste het beganegronds in de kerk van Rollegem, met volgende aanpassingen 1) pijpwerk werd uit het doksaalorgel (Cloetens, cfr. supra) gehaald en in het Loncke-positief geplaatst; 2) een tweedehands voetklavier werd door Bruggeman aan het positief aangehangen.

Bron: --

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats zonder nummer, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.