erfgoedobject

Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

bouwkundig element
ID
92341
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92341

Juridische gevolgen

Beschrijving

A. Orgel op het doksaal

Een voormalig orgel is waarschijnlijk verloren gegaan in de brand van 1903. In 1908 werd een nieuw orgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). J. Anneessens (Menen) voerde herstellingen uit in 1933 en plaatste een electro-ventilator in 1938. In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel (zie verder).

B. Koororgel

In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt. Toen J. Bruggeman (Marke) in 1992 een nieuw orgel bouwde in Anzegem, nam hij het Loncke-positief over, met uitzondering van het pijpwerk (dat vervolgens in het nieuwe Anzegemse orgel verwerkt werd).

In 1992 werd dit positief (uit Anzegem) aangekocht door de Kerkfabriek van Rollegem. J. Bruggeman plaatste het beganegronds in de kerk van Rollegem, met volgende aanpassingen 1) pijpwerk werd uit het doksaalorgel (Cloetens, cfr. supra) gehaald en in het Loncke-positief geplaatst; 2) een tweedehands voetklavier werd door Bruggeman aan het positief aangehangen.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Parochiekerk Sint-Antonius abt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92341 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.