Orgel parochiekerk Sint-Catharina

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Kuurne (Kuurne)

Uitgebreide fiche Kuurne03-KUURNE,StCatharina.pdf (4.81MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sint-Katharinakerk

Beschrijving

Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór 1907 een orgel aanwezig was. Het huidige orgel was in origine een werk van P.H. Anneessens (Ninove), in 1864 gebouwd voor de kerk van Houdeng-Goegnies (prov. Henegouwen); het werd in 1907 door Fr. Loncke (Esen) overgeplaatst naar Sint-Katharina-Kapelle. De overplaatsing ging gepaard met een aantal wijzigingen aan het instrument. In het Interbellum waren onderhoud en herstellingen toevertrouwd aan J. Anneessens (Menen). In september 1944 werden de kerktoren (en het orgel) beschadigd door oorlogsgeweld. In 1945 herstelde J. Anneessens enkel het hoogstnoodzakelijke. Het instrument werd ingrijpend gerenoveerd door de firma Loncke Orgelbouw pvba (Zarren), in 1982.

Bron: --