Orgel parochiekerk Sint-Michiel

Beschrijving

Het eerste bekende feit in de orgelhistoriek van Kuurne is de bouw van een orgel door Ch.-L. van Houtte (Vichte) in 1836. Het orgel werd grondig gerenoveerd door P. Loncke (Hoogstade); vermoedelijk geschiedde dit bij de overplaatsing naar de nieuwe kerk (circa 1880?). In 1941 werd het orgel van oorlogsschade hersteld door Jos. Loncke (Esen). Toen dezelfde orgelbouwer in 1962 een nieuw orgel plaatste, nam hij het aanwezige instrument over. De oude orgelkast van Kuurne bestaat nog steeds en wordt in depot gehouden door orgelbouwer Jan Lapon (Diksmuide), oud-medewerker van de firma Loncke.

Het huidig orgel is een instrument van de firma Jos. Loncke & Zonen (Esen), uit 1962.