erfgoedobject

Orgel parochiekerk Sint-Bavo

bouwkundig element
ID
92346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92346

Beschrijving

Voorgeschiedenis

Rond 1880 werd een orgel gebouwd door P. Loncke (Hoogstade); vermoedelijk ging dit samen met de bouw van de nieuwe kerk. Kort vóór 1914 vond reeds een grote herstelling plaats door een niet met naam genoemde hersteller. In 1919 kreeg dit instrument een revisie door J. Anneessens (Menen). Dezelfde bouwer maakte in 1926 een nieuwe blaasbalg en installeerde tevens een electro-ventilator. Een bestek van Anneessens uit 1930 voor een totale renovatie van het orgel is vermoedelijk niet uitgevoerd. In de jaren 1970 heeft een toenmalige pastoor het vervallen orgel verkocht; meer gegevens konden ons hieromtrent niet verstrekt worden. Dit orgel is nog zichtbaar op een foto van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium van 1970.

Huidig orgel

Auteur en bouwjaar van dit instrument zijn onbekend. In 1979 kocht het kerkbestuur dit orgel tweedehands; het zou uit een Brussels klooster van zusters Ursulinen afkomstig zijn. Het werd gerenoveerd en in Lauwe geplaatst door de firma "Loncke Orgelbouw" (Zarren).


Auteurs: Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Parochiekerk Sint-Bavo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Orgel parochiekerk Sint-Bavo [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/92346 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.