Orgel parochiekerk Sint-Vedastus

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat
Locatie Menen (Menen)

Administratieve gegevens

Uitgebreide fiche Menen04-MENEN,StVedastus.pdf (2.19MB)

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Decanale kerk Sint-Vedastus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Vedastus

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

Beschrijving

Wat betreft orgels heeft deze kerk een kleurrijke voorgeschiedenis. Uit de kerkrekening van 1459-1460 blijkt dat er toen reeds een orgel aanwezig was. Een orgel werd alleszins vernield in de beeldenstorm van 1566. In de periode 1610-1623 zijn er diverse werken gesignaleerd (nieuw orgel en bijwerken) door Nicolas le Royer (Namen); er werd tevens een nieuwe orgelkast gemaakt, deze werd ook gepolychromeerd. In 1727-1728 werd een groot nieuw orgel geleverd door Mathieu Le Roy (Rijsel), op het West-doksaal. Dit orgel werd, samen met de kerk, zwaar beschadigd door Franse revolutionaire troepen in 1793. In 1820 zou weer een nieuw orgel geplaatst geweest zijn; de naam van de bouwer is in de bestaande literatuur niet vermeld.

Huidig instrument

In 1859 werd door L.-B. Hooghuys (Brugge) een nieuw orgel gebouwd. Het is niet meer vast te stellen of Hooghuys elementen van een vorig orgel (1820) herbruikt heeft. In 1892 werd het instrument gerenoveerd door Ch. Anneessens (Menen). In 1923 vond een revisie plaats door J. Anneessens (Menen). In 1940 werd aan deze bouwer de betreurenswaardige opdracht gegeven om het orgel in twee delen te splitsen. Het huidige orgel is te beschouwen als een werk van J. Anneessens, met recuperatie van resten van het Hooghuys-orgel (hoofdzakelijk pijpwerk) en van materiaal van het Ch. Anneessens-orgel.

Bron: --

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A, Menen (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.