Orgel parochiekerk Heilig Hart en Sint-Amandus

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Deelgemeente Spiere
Straat
Locatie Spiere (Spiere-Helkijn)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof en omheiningsmuur

Voorgeschiedenis

• In 1854 werd een orgel gebouwd door Ch.L. van Houtte (Waregem); in 1891 werd dit instrument verkocht aan de kerk van Guignies (prov. Henegouwen) waar het zich nog steeds bevindt.
  • In 1898 werd in Spiere een nieuw orgel geleverd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis); dit werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Huidig orgel

Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens (Menen) in 1935. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd (in mei 1940) het orgel beschadigd door vandalisme (en deze keer niet door de vijand maar door Engelse troepen). In oktober-november 1940 werd deze schade hersteld door Anneessens.

Er vond een totale ombouw plaats door Ph. Busschaert (Kortrijk), rond 1990. Het instrument werd in vrije opstelling geplaatst op de tribune in het koor, boven de sacristie.

Auteurs: Roose, Patrick