Orgel parochiekerk Onze Lieve Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Locatie Heestert (Zwevegem)

Uitgebreide fiche Zwevegem01-HEESTERT.pdf (878.42KB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Voorgeschiedenis

Kort na 1776 werd een doksaal opgetrokken. Een aantal jaren later werd een orgel gebouwd. Pastoor J.F. Lambert, die het orgel schonk, overleed in 1804: de bouw van het orgel is dus te situeren tussen beide jaartallen.

In 1823 werd in Heestert een substantiëel werk uitgevoerd door de Gentse orgelmaker Pierre-Charles (sr) van Peteghem: nieuwbouw of grondige renovatie? Dit orgel ging mee verloren in de brand van 1930.

Het huidig orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen), uit 1938-1939.

ADDENDUM Rond het jaar 2000 heeft de parochie een klein begeleidings¬instrument (kistorgel) bij J. Bruggeman (Marke) aangekocht; 3 registers; in het koor geplaatst.

Auteurs: Roose, Patrick