Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Voorgeschiedenis

Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Er zijn in de 18de eeuw meerdere activiteiten gesignaleerd door P.J. De Rijckere (Kortrijk): onderhoud in 1743 en 1746-1780, herstelling (of grotendeels nieuw orgel?) in 1778.

Huidig instrument

Het oorspronkelijke orgel is een werk van Ch.-L. Van Houtte (Vichte), uit 1835. Het was één der eerste activiteiten van Van Houtte (die overigens in Zwevegem geboren was); hij zou ook in 1846 nog werken aan dit orgel uitgevoerd hebben. Veel materiaal van het De Rijckere-orgel werd hierbij behouden.

Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens (Geraardsbergen), in 1887.

Verdere historiek :

• verder onderhoud door Anneessens; in 1922 revisie (oorlogsschade?) door J. Anneessens (Menen), en verder onderhoud.
  • in 1937 demontage door O. Anneessens (Kortrijk), en in 1938 heropbouw in de nieuwe kerk.
  • 1946, renovatiewerken door J. Anneessens (Menen).
  • 1987 totale ombouw door J. Bruggeman (Marke), met recuperatie van het meeste materiaal uit het bestaande orgel (hoofdzakelijk windladen en pijpwerk)

Auteurs: Roose, Patrick