Afspanning De Waag

Beschrijving

Voormalige afspanning zogenaamd "De Waag", heden politiebureel. Voorheen een rijhuis van zes ongelijke traveeën en twee verdiepingen, afgedekt met een mansardedak (leien en kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met steekboogvormige, vlak omlijste bovenvensters. Steekboogpoort ingeschreven in een arduinen kwartholle omlijsting op neuten verrijkt met een gecanneleerde sluitsteen, opgenomen in de bekronende steekboogvormige druiplijst. Voorts volledig verbouwde benedenverdieping. Houten winkelpui met vernieuwde kroonlijst in de eerste travee. Rechter zijgevel afgewerkt met aandak en muurvlechtingen. Achtergevel: poort met zandstenen rechtstanden; recentere bijbouwen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle