erfgoedobject

Huis Doremont met tuin

bouwkundig element
ID
9239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9239

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enig overblijfsel, inrijpoort of portiershuis (?) van het zogenaamde "Hof van mijnen heere van Poictiers" in de 14de eeuw "Dijnshof" en in de 16de eeuw "Doremont" genaamd. Volgens H. Vangassen vermoedelijk één der hoven die opklimmen tot de 10de of 11de eeuw, voor het ontstaan van de stad zelf. Dit hof was omringd door grachten aansluitend bij de Molendender.

Heden zogenaamd "Raadskelder" recent omgevormd tot spijshuis. Diephuis met twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw (?) met latere aanpassingen. Traditionele baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoekblokken en cordons. Verankerde trapgevel (7 trappen + topstuk); voormalig kruiskozijn met sponning, enkele ontlastingsboog, hoekblokken en verlaagde onderdorpel op de tweede bouwlaag. Rechthoekig venstertje, eveneens voorzien van zandstenen hoekblokken, in de top. Neoclassicistisch getinte winkelpui op de begane grond. Blinde rechter zijgevel. Gedichte vensters in de achtertrapgevel. Latere en lagere aanbouw op afgeschuinde sokkel onder een afgesnuit en gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); sporen van gebruik van zandsteen. Onlangs volledig witgeschilderd en op de begane grond verminkt door uitbreken van de houten winkelpui.

De tuin is beschermd.

  • VANGASSEN H., Het Doremont te Ninove, in Land van Aalst, 1959, p. 245.

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de tuin bevindt zich op het moment van de bescherming (1976) nog een laat-18de-eeuwse aanbouw. De tuin ligt ten westen van de woning en sluit in het zuiden aan bij een grotere beboomde tuin.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000422, Huis Doremont met tuin (VAN DEN BOSSCHE H., 1976).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis Doremont met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9239 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.