Kasteel Kewith

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Gellik
Straat Kewithstraat
Locatie Kewithstraat 57, Lanaken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Kewith

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht. In 1798 worden de goederen geconfisqueerd en verkocht aan Jean François Xavier Breuls, rechter te Maastricht. In de 19de eeuw blijven ze eigendom van en bewoond door de familie Breuls; Henri Breuls was van 1848 tot 1875 burgemeester van Gellik.

Alleenstaand herenhuis, gelegen in een ruim park met grote vijver, door een muur van de straat afgesloten. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterd en witgeschilderd, bakstenen gebouw, met huidige, neoclassicistische ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern uit de tweede helft 17de - eerste helft 18de eeuw in de eerste bouwlaag: de vensters hier zijn voormalige kruiskozijnen in een beschilderde, natuurstenen omlijsting. Rechthoekige vensters, voorheen beluikt. Twee rondboogvensters en een rondboogdeur in de middentravee, in een rechthoekige, bepleisterde omlijsting met schijnvoegen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Kewithstraat

Kewithstraat (Lanaken)

is gerelateerd aan Hoeve Kewith

Kewithstraat 61, Lanaken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.