erfgoedobject

Kasteel Kewith

bouwkundig element
ID: 924   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/924

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Kewith
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht. In 1798 worden de goederen geconfisqueerd en verkocht aan Jean François Xavier Breuls, rechter te Maastricht. In de 19de eeuw blijven ze eigendom van en bewoond door de familie Breuls; Henri Breuls was van 1848 tot 1875 burgemeester van Gellik.

Alleenstaand herenhuis, gelegen in een ruim park met grote vijver, door een muur van de straat afgesloten. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterd en witgeschilderd, bakstenen gebouw, met huidige, neoclassicistische ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern uit de tweede helft 17de - eerste helft 18de eeuw in de eerste bouwlaag: de vensters hier zijn voormalige kruiskozijnen in een beschilderde, natuurstenen omlijsting. Rechthoekige vensters, voorheen beluikt. Twee rondboogvensters en een rondboogdeur in de middentravee, in een rechthoekige, bepleisterde omlijsting met schijnvoegen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Kewith

  • Is deel van
    Kewithstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Kewith [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/924 (Geraadpleegd op 07-08-2020)