erfgoedobject

Twijnderij

bouwkundig element
ID
9249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9249
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige twijnderij, met in oudste gedeelte (centrale blok, rechts van gekasseide toegang) interessante metaalconstructie (circa 1880?). Bakstenen gebouw van twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen); getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling op natuurstenen lekdrempels. Een lichte bouwnaad, doch vooral de binnenstructuur, toont aan dat dit gebouw met een halve bouwl. verhoogd werd; ook achteraan werden recentere begin-19de-eeuwse constructies toegevoegd.

Binnenconstructie: in het midden der binnenruimte gaan samengestelde gietijzeren kolommen doorheen de balklagen en de verdiepingen en zijn met tussenstukken op mekaar bevestigd. De metalen balklagen zijn met ijzeren meerbinten rondom de tussenzetstukken der kolommen bevestigd, en rusten op de aangegoten oplegging van deze; met hun andere uiteinde rusten ze op de buitenmuren, en zijn ze verbonden aan de rechte muurankers welke in de gevel zichtbaar zijn. Tussen de balklagen werden brede bakstenen troggewelven aangebracht, op hun beurt opgespannen door middel van moerbouten op de balken bevestigde spanprofielen (gebogen I-profielen). Deze ijzerconstructie wordt niet aangehouden in de later toegevoegde of vernieuwde zolderverdieping welke met een eenvoudige houten gebint afgedekt werd. Links van de toegangsweg: dienstgebouwen onder raekemdaken (mechanische pannen). Daarachter blok van zeven traveeën, drie bouwlagen, onder aanleunende zadeldaken (Vlaamse pannen) welke een aantal gelijkaardige kenmerken bezit als het centrale blok (de eerste drie traveeën - eveneens verhoogd? - dateren vermoedelijk uit dezelfde periode, de andere werden mogelijk rond 1910 toegevoegd: het interieur konden we niet bezoeken. Aansluitend hierbij: vrijstaande zware ronde, met ijzeren banden versterkte schouw, welke via octogonaal voetstuk op een vierkante schouwbasis rust.

Andere gebouwen omheen een binnenkoer, rechts van het centrale blok, en aan straatzijde, tellen één à twee bouwlagen onder zadel- of raekemdaken (mechanische pannen), met tal van interessante constructiewijzen (bijvoorbeeld ijzeren vakwerkliggers).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twijnderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9249 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.