erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 9258   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9258

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis uit de 19de eeuw; dubbelhuistype met vijf traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak (kunstleien; mechanische pannen), voorzien van dakkapellen met driehoekig fronton. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op plint van zandsteen (herbruikt materiaal?), evenals de centrale deurtravee, afgelijnd met negblokken. Geaccentueerde deurtravee: rechthoekige deur en deurvenster, gevat in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen, laatst genoemde voorzien van balkon met fraaie ijzeren leuning en bekronend druiplijstje. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting. Kroonlijst op klosjes. Gelijkaardige zijgevel van vier traveeën met blinde vensters. Rechts, aanpalend muurpand van zandsteen met latere rechthoekige deur van arduin, vermoedelijk overblijfsel van de abdij.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9258 (Geraadpleegd op 30-03-2020)