erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
9277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9277
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen een dubbelhuis van zes ongelijke traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak (mechanische pannen en leien) voorzien van twee grote centrale en twee kleinere dakkapellen. Nummer 2. Geschilderde gevelbepleistering met eenvoudige spiegel- en casementenversiering op penanten en entablement, uit midden 19de eeuw tot de tweede helft van de 19de eeuw. Neorocaillesluitsteen tussen bloemenranken op geriemde omlijsting der rechthoekige bovenvensters met doorlopende onderdorpels. Verbouwde begane grond. Nummer 4: volledig nieuwe gevelindeling en parement. Links, poort in een éénlaags muurtje met bekronende balustrade en postamenten verrijkt met siervazen. 


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het linker pand (nummer 2) is gesloopt en het rechter pand (nummer 4) had op het moment van inventarisatie al  een volledig nieuwe gevelindeling en parement. De erfgoedwaarde werd mee bepaald door het gesloopte pand en is nu dus verdwenen. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.