erfgoedobject

Stadhuis van Ninove

bouwkundig element
ID: 9278   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9278

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Stadhuis van Ninove
    Deze bescherming is geldig sinds 13-05-1976

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Ninove
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vervangt de voormalige schepenhal, voor het eerst vermeld eind 14de eeuw, verwoest eind 15de eeuw en in 1497 heropgebouwd; in 1562 en 1571-1574 hersteld en na een grote brand in 1603 terug opgetrokken. Het huidige stadhuis werd in 1834, na de brand van het vorige, gebouwd naar ontwerp van architect Louis Roelandt.

Neoclassicistisch hoekgebouw van het dubbelhuistype met drie verdiepingen onder een schilddak; bekronend lantaarntorentje op vierkante sokkel van zandsteen, door middel van sierankers gedateerd 1834. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën afgelijnd door hoekblokken. Horzontale geleding door balkon op consoles over de hele gevelbreedte der bel-etage, doorlopende arduinen lekdrempels der rechthoekige bovenvensters en entablement met gelede architraaf en kroonlijst op modillons. Rondboogvormige benedenvensters in rondboognissen gemarkeerd door geblokte omlijsting met arduinen imposten. Bel-etage- en bovenvensters in een riemomlijsting, laatst genoemde bekroond door middel van een gestrekte arduinen druiplijst op consooltjes. Centrale rondboogvormige vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht.

Gelijkaardige behandeling van de vijf traveeën brede zijgevel; geen ingangsdeur, balkon en gevulde steigergaten.

Interieur: behouden houten dubbele wenteltrap met empire inslag; gemeenteraadszaal verfraaid met empiremotieven.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadhuis van Ninove [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9278 (Geraadpleegd op 04-06-2020)