Tiendschuur, waarschijnlijk van de abdij van Munsterbilzen, die de tienden van Gellik bezat; mogelijk had het gebouw oorspronkelijk een andere functie.
Ruime, bakstenen schuur onder gewijzigd zadeldak. De datering 1791 op de sluitsteen van de poort duidt op een aanpassing: het gebouw zelf dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Mergelstenen hoekbanden en dito plint. Korfboogpoort in een mergelstenen omlijsting met negblokken en geprofileerde druiplijst; de posten zijn onderaan van kalksteen; het opschrift PO 1901 is een latere toevoeging zonder belang. De linkerzijgevel is volledig van mergelsteen; waarschijnlijk verwijst dit gedeelte en de onderbouw naar een oudere kern.
Een recent woonhuis werd haaks op de voorgevel aangebouwd.
CHRISTOFFELS H., Gellik 1830-1930, p.137-138.
Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)