erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
9280
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9280

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bepleisterd en geschilderd burgerhuis van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pseudo-mansardedak met drie dakvensters, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bovenverdieping gemarkeerd door middenrisaliet uitlopend op een groot dakvenster. Horizontale accentuering door middel van later aangebracht balkon (20ste eeuw) met balustrade over de hele gevelbreedte en uitgewerkt hoofdgestel met cordon, meanderlijst afwisselend met leeuwenkoppen, tandlijst en kroonlijst op klossen. Getoogde bovenvensters in een riemomlijsting met oren en consolesluitsteen. Middenrisaliet met getoogd deurvenster gevat in een meer uitgewerkte omlijsting met gestrekte druiplijst, geflankeerd door geblokte lisenen. Verbouwde benedenverdieping met behouden geblokte penanten.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9280 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.