Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch getint dubbelhuis met vijf traveeën twee en een halve verdieping, een onversierde attiek en een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Natuurstenen lijstgevel op arduinen plint; afgevlakt arduinen bossagewerk op de begane grond. Geaccentueerde deurtravee: erker op de bel-etage steunend op Dorische zuilen, bekroond met een balustrade en uitlopend op een rechthoekig dakvenster met driehoekig fronton; flankerende en bekronende siervazen. Puilijst, doorlopende arduinen onderdorpels, cordons, tandlijst en gekorniste kroonlijst op klossen ter geleding van deze voorgevel. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters geflankeerd door driekwartzuiltjes; bel-etagevensters in een uitgewerkte omlijsting bekroond met een segmentboogfronton; kleinere bovenvensters voorzien van drempelconsooltjes.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle