erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 9281   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch getint dubbelhuis met vijf traveeën twee en een halve verdieping, een onversierde attiek en een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Natuurstenen lijstgevel op arduinen plint; afgevlakt arduinen bossagewerk op de begane grond. Geaccentueerde deurtravee: erker op de bel-etage steunend op Dorische zeilen, bekroond met een balustrade en uitlopend op een rechthoekig dakvenster met driehoekig fronton; flankerende en bekronende siervazen. Puilijst, doorlopende arduinen onderdorpels, kordons, tandlijst en gekorniste kroonlijst op klossen ter geleding van deze voorgevel. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters geflankeerd door driekwartzuiltjes; beletagevensters in een uitgewerkte omlijsting bekroond met een segmentboogfronton; kleinere bovenvensters voorzien van drempelconsooltjes.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9281 (Geraadpleegd op 29-11-2020)