erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
9281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9281

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neoclassicistisch getint dubbelhuis met vijf traveeën twee en een halve verdieping, een onversierde attiek en een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Natuurstenen lijstgevel op arduinen plint; afgevlakt arduinen bossagewerk op de begane grond. Geaccentueerde deurtravee: erker op de bel-etage steunend op Dorische zuilen, bekroond met een balustrade en uitlopend op een rechthoekig dakvenster met driehoekig fronton; flankerende en bekronende siervazen. Puilijst, doorlopende arduinen onderdorpels, cordons, tandlijst en gekorniste kroonlijst op klossen ter geleding van deze voorgevel. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters geflankeerd door driekwartzuiltjes; bel-etagevensters in een uitgewerkte omlijsting bekroond met een segmentboogfronton; kleinere bovenvensters voorzien van drempelconsooltjes.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.