Hof te Ruysbroeck

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Ruysbroeck" of "Hof te Ruybroeck". Opgericht door de Norbertijnerabdij van Ninove in 1140. In 1735 deed abt F. Van der Haeghen de leembouw verstenen alsook de kelder en stallen vernieuwen. Pachthof van de abdij tot einde 18de eeuw.

Semigesloten hoeve. Mooi ingeplant in een ongeschonden, licht golvend landschap; prettig volumespel van witgekalkte bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig aarden erf met mestvaalt en wilg.

Ten zuidoosten, woonhuis, dubbelhuistype van zeven traveeën en anderhalve verdieping onder een gewijzigd zadeldak (golfplaten), opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw, doch later aangepast. Erfgevel met verhoogde begane grond gestut door korte steunbeertjes. Rechthoekige vensters onder houten lateien (19de eeuw). Rechthoekig deurtje onder houten latei met behouden beschilderde stijlen van zandsteen met peerkraalprofiel en imposten; steektrap. Kleine venstertjes (19de eeuw) in de achtergevel. Rechts, aanpalend hoger woongedeelte onder zadeldak (golfplaten). Erfgevel van vier traveeën met rechthoekige, deels gedichte vensters onder houten lateien (19de eeuw).

Op de noordoodstzijde, dwarsschuur voorzien van aandak met vlechtingen rechts en lagere stal met rechthoekige muuropeninten afgedekt met zadeldaken (golfplaten). Recentere aanbouw onder lessenaarsdak, tegen de noordelijke zijgevel. Ten westen, wagenhuis onder tentdak (pannen). Zuidwestvleugel met dienstgebouw onder afgesnuit zadeldak (pannen) en lagere stal onder zadeldak (golfplaten); rechthoekige muuropeningen.

• WALTERS J., De pachthoven van de St.Cornelius abdij te Ninove, 1939, p. 16-20.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle