Hoeve Hof ter Schoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Schoor

Beschrijving

De zogenaamde hoeve "Hof ter Schoor" was voormalig bezit van de Sint-Cornelius- en Sint-Cyprianusabdij, reeds vermeld in de 12de eeuw. Eertijds grootste abdijhoeve op het grondgebied Ninove.

Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), opklimmend tot de 17de-, 18de eeuw. Mooi gelegen midden de weiden met de dreef.

Woonhuis, dubbelhuistype van negen traveeën en één verdieping onder een gebogen zadeldak voorzien van klokkenruitertje (ten zuidoosten), uit de 18de eeuw met latere aanpassingen. Verankerde en gecementeerde erfgevel op vernieuwde plint van arduin. Verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (19de eeuw); rechts, drie getraliede vensters gemarkeerd door zandstenen stijlen met sponning. Steekboogdeur eveneens voorzien van zandstenen stijlen met geprofileerd beloop; steektrap. Kleinere rechthoekige getraliede vensters in de achtergevel. Recentere aanbouw tegen de zuidelijke zijpuntgevel. Kleine aanbouw (noordelijke zijpuntgevel).

Ten zuidwesten en ten noordwesten, lagere dienstgebouwen met rechthoekige muuropeningen onder overstekend zadeldak op houten schoorstukken (ten zuidwesten); veldpoort (noordwesten). Ten noordwesten, eveneens hogere langsschuur uit eind 18de eeuw, eerste helft 19de eeuw. Schuurpoort onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog met verdiept boogveld. Steekboogdeurtje in een arduinen omlijsting in de langsgevel. Aandaken met muurvlechtingen. Aanbouw onder een lessenaarsdak tegen de achtergevel. Ouder dienstgebouw ten noordoosten; twee natuurstenen steekboogdeurtjes en rechthoekige poort met negblokken. Rechter aandak met muurvlechtingen. Recente aanbouw tegen achtergevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle