Gelijkaardige burgerhuizen

Beschrijving

Gelijkaardige burgerhuizen, behorend tot het veel voorkomend type uit de tweede helft van de 19de eeuw met verbasterde neoclassicistische inslag. Bepleisterde en geschilderde enkelhuizen van drie traveeën (nummer 57: twee traveeën) met twee en een halve (nummer 47) of drie verdiepingen (nummer 41, 49-57) onder zadeldak. Lijstgevels op arduinen plint, geritmeerd door op consoles rustende balkons met balustrade of ijzeren leuning in deur- of middentravee. Benedenverdieping veelal gemarkeerd door imitatiebanden afgelijnd door puilijst. Rechthoekige en getoogde vensters, vol gevat in een riemomlijsting. Gevelbeëindiging door versierd entablement (behalve nummer 47) met kroonlijst op klossen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle